Arvomaailmani

Meidän tulee rakentaa tasa-arvoista, suvaitsevaista ja kaikesta syrjinnästä vapaata yhteiskuntaa parhaamme mukaan.

Pakolaiskriisistä

Molemmat mummuni ovat aikanaan joutuneet lähtemään sotaa pakoon. Äitini äiti lähti perheineen pakon edessä evakkoon Karjalan kannakselta, ja isäni äiti puolestaan pakeni sotaa Ruotsiin. Molemmat joutuivat keskelle vieraan kulttuurin ennakkoluuloja.

Tuo historiallinen tilanne on hyvä pitää mielessä, kun puhumme pakolaiskriisistä. Kuten tuolloinkin, hädässä olevia ihmisiä pitää auttaa. Aina ja kaikkialla.

Pakolaisten integroiminen suomalaiseen yhteiskuntaan on mahdollista toteuttaa järkevästi. Joissain maissa tässä on osin epäonnistuttu, sillä ulkomailta tulevat ihmiset on keskitetty omille asuinalueilleen.

Avainratkaisu olisi kokonaisten perheiden tuominen, sekä perheiden yhdessä pitäminen. Perheiden kotoutus tulisi myös hajauttaa alueellisesti, jottei pääsisi muodostumaan omia suljettuja yhteisöjään.

Tällöin ulkomaalaiset voisivat kotiutua suomalaiseen kulttuuriin meidän keskellämme. Kulttuurien välisen vuorovaikutuksen kehittyessä molemminpuolinen ymmärrys ja kunnioitus kasvaisivat.

Viime aikoina runsasta keskustelua herättäneet pakkopalautukset ovat kiistatta hankala eettinen ongelma. Luotan kuitenkin Suomen viranomaisten harkintakykyyn, enkä hyväksy lain omiin käsiin ottamista tässäkään tilanteessa.

Rasismista

Rasismi on käsittämätön ajattelun rakenne, enkä hyväksy sitä missään muodossa. Ihmisarvo on jakamaton määre, eli se kuuluu jokaiselle yksilölle tasapuolisesti. Mihinkään ihonväriin, sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen ei tule liittää ensimmäistäkään arvolatausta.

Siksipä kannatan tasa-arvoista avioliittolakia, enkä edelleenkään ymmärrä, miksi nainen saa samasta työstä pienempää palkkaa kuin mies. Meidän tulee rakentaa tasa-arvoista, suvaitsevaista ja kaikesta syrjinnästä vapaata yhteiskuntaa parhaamme mukaan.

Isänmaallisuudesta

Olen itse käynyt armeijan ja olen tällä hetkellä sotilasarvoltani reservin ylikersantti. Kertauskutsuja on sadellut tiuhaan tahtiin, ja olen aina lähtenyt innokkaasti metsään tetsaamaan.

Olen ehdottomasti isänmaallinen ja mielestäni Suomi tarvitsee uskottavan maanpuolustuksen. Isänmaallisuus on kuitenkin viime aikoina yhdistetty vääriin asioihin, joten haluan tarkentaa, mitä sillä itse tarkoitan:

Isänmaallisuus ei ole arvo, joka on keneltäkään toiselta pois. Kuten sanoin ylempänä, ihmisarvo on jakamaton määre. Siksipä suomalainen ei lähtökohtaisesti ole ulkomaalaista arvokkaampi. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että rakastaa maataan ja sen kulttuuria. Ja kulttuuri nimenomaan ei ole paikallaan pysyvä stabiili rakenne, vaan jatkuvan kehityksen alla oleva historiallinen prosessi. Siksipä toivotan myös ulkomaalaiset osaksi suvaitsevaista kulttuuriamme.

Haluatko olla yhteydessä?

Lähetä viesti helposti alla olevalla lomakkeella.